torsdag 28 februari 2019

Kaffedoft i växthuset

Solen strålar har värmt upp mycket utav snön den senaste veckan. Vårkänslorna kommer igång och jag vill mer igen. Tusen projekt i huvudet och nu vill jag sätta igång! Hade mer än gärna bara släppt allt runt omkring och grottat ner mig i något av det som jag vill göra.


Och det gjorde jag i 15 minuter häromdagen. Röjde runt inne i växthuset som en virvelvind och vips så såg jag framför mig vilken yta det är jag kommer kunna använda mig av där inne. Det behövs lite snickrande och mycket mer städande innan det kan komma ut några växter till växthuset. Då är det bra att jag har börjat i tid, för snart är våren här!


Kålplantor är det första jag tänkt sätta ut hit och det växer flera olika sorter i källaren. Men sen blir det tomat, paprika och chili, vilket även det växer i källaren. Jag har även hunnit tänka tanken på att sätta några potatisar tidigt i hink i växthuset. Och potatis det har jag hunnit beställa. 15 kg sättpotatis blev det. Varför bromsa när det är gasa vi vill göra!


 Hade hovslagaren på besök idag och hon sa något så klokt. Jag kan nog inte återge det ordagrant, men huvudbudskapet var:


Det blir bra när det är meningen att det ska bli.


Och det känns så nu när jag går omkring och funderar över vad som ska bli här hos oss nu på gården. Som i växthuset tillexempel. På bilden till höger syns hörnet som är mot söder, inte ett fönster. Men se hovslagaren hade ett gäng fönster som jag skulle kunna få köpa!


Bytgrytan ska vi tömma på jord och inspektera ordentligt, men risken är att den är bortom räddning, oavsett så vill jag nog ändå inte ha den där den står. Där vill jag odla physalis/gyllenbär i soligt och varmt läge.


Golvet har spruckit på flera håll, men det känns ändå inte trasigt, så jag tror nog att det får fortsätta vara som det är.


Det kanske saknades fönster, men något som det finns gott om i växthuset så är det plastkrukor att använda under förodlingen. Kommer inte behöva köpa några krukor för det ändamålet på länge.
Odlingslådorna som är byggda i växthuset just nu är både låga, grunda och fukten från jorden kommer i kontakt med stommen på växthuset. Så nästa steg blir att göra i ordning en första odlingslåda, det blir den L-formade på bilden till vänster som kommer ersättas med en ny L-formad odlingslåda som blir både längre, djupare och högre.


Material att fylla upp odlingslådorna med finns på gården, kommer förhoppningsvis inte behöva köpa någon planteringsjord. Möjligen är jag lite sugen på att göra en varmbänk inne i växthuset för att få en varm start till kålplantorna när de ska sättas ut. Får se om jag hinner med det helt enkelt.


I mitten av växthuset är det en öppen yta, som blev ännu öppnare när jag städade. Tog ingen bild, men jag ställde upp trädgårdsmöblerna där och kunde nästan känna doften av soluppvärmda tomatplantor och kaffe. Det ska bli så häftigt den dagen jag kan sitta där i värmen och uppleva det på riktigt och inte bara i fantasin!

1 kommentar:

  1. Känner jag dig rätt så kommer du nog att se till att det mesta du räknar upp att genomföras.
    Faktiskt en stolt morfar!

    SvaraRadera