Doula

Under hösten 2017 utbildade jag mig till doula via FUR- Föda Utan rädsla. En utbildning godkänd av ODIS - Organisationen för Doulor I Sverige.Vad är en doula?
En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossning och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes partner innan, under och efter förlossningen.

Doula är grekiska och betyder ungefär "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet hjälper till vid barnafödande är inget nytt, det har förekommit i nästan alla tidsepoker och kulturer. Att föda med en doula är ett sätt att knyta an till den urgamla kvinnotraditionen att kvinnor samlades runt den födande kvinnan för att dela med sig av sitt lugn, trygghet, erfarenhet, styrka och praktiska kunskaper.

En doula finns till för att stödja den födande kvinnan och hennes partner, oavsett vart eller på vilket sätt hon vill föda. Hemförlossning, sjukhusförlossning, vaginalt eller med kejsarsnitt spelar ingen roll. Likaså har planen på medicinsk smärtlindring eller inte ingen betydelse. Rädd som orädd, förstföderska som omföderska, vill du ha stödet av en doula så är det rätt val för dig.

Är du ensamstående och/eller riskerar du att föda utan din partner så kan att föda med en doula vara ett alternativ för att inte vara ensam.

Viktigt att tänka på är att en doula kan inte och ska inte ersätta en barnmorska, som doula har jag inget medicinskt ansvar och ger ingen medicinsk rådgivning. Min roll är att ge dig och din partner kontinuerligt stöd.

Som doula kommer jag att erbjuda dig min kunskap om förlossning, mitt engagemang för en positiv förlossningsupplevelse, mitt lugn och min trygghet, samt stöd och närvaro under din förlossning. Mitt mål är att bidra till att du som födande kvinna och din partner ska få en positiv förlossningsupplevelse.

Min roll som doula är att stödja dig och din partner som team, jag kan inte och har inte som uppgift att ersätta din partner. Även partnern har nytta av en doula, då jag som doula också stödjer partnern i sin roll att stötta dig som föder.

"Utan dig hade det aldrig gått så bra som det gjorde"
- En nybliven mamma

"Att du var med gjorde att jag inte blev ensam ansvarig att stödja mamman, tack"
- En nybliven pappa
 
Hur går det till att föda med en doula?
För att hitta en aktiv doula i ditt område kan du leta i ODIS register.
Jag bor i Örnsköldsvik, Västernorrland och finns tillgänglig för uppdrag inom rimligt avstånd från Örnsköldsvik. Hur du kommer i kontakt med mig hittar du här.

Första kontakten sker vanligen genom mail och därefter en första träff som är kostnadsfri och kravlös då vi samtalar allmänt om förlossning och lär känna varandra. Vi pratar även om hur ett ev samarbete skulle kunna se ut och vilka förutsättningar som finns.

Väljer du sedan att bjuda in mig till din förlossning, vilket jag upplever som mycket hedrande och ärofyllt, så träffas vi ett par gånger till för att prata om förväntningar inför förlossningen och planerar hur ni önskar att vårt samarbete ska vara och vilken roll jag ska ha.

När det närmar sig förlossningen är jag beredd att närvara när helst förlossningen startar och ni känner att ni behöver mig. Jag stannar hos er tills barnet är fött, ni har landat och känner att det är okej att jag avviker. Vanligen varar jouren från två veckor innan beräknat datum tills barnet är fött.

Efter förlossningen har vi en uppföljande träff där vi kan samtala om förlossningen, första tiden med barnet och andra funderingar som kommit upp efteråt. Denna träff väljer ni själva när ni vill ha den, några dagar efter förlossningen upp till ett par månader efteråt.

Samarbetet med mig som doula kan när som helst avbrytas, utan att behöva ge en förklaring på varför. Det är viktigt för mig att ni känner er trygga med mig och det jag har att erbjuda er. Känns det inte bra, kommer det förmodligen inte bli bra heller.

Vad kostar det?
Då omfattningen av varje uppdrag är individuellt för varje enskild förlossning finns det många faktorer som påverkar priset. Jag är nu en diplomerad doula med erfarenhet från några förlossningar och ersättningen för ett "standard uppdrag" som beskrivet ovan är reducerat till 4500kr i väntan på att certifieringen blir klar.

Kontakta mig gärna för ett första kostnadsfritt möte där vi utöver samtal om hur ett samarbete skulle se ut även kommer överens om ersättningens storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar