onsdag 12 september 2012

Dopmaten!

Inlägget som många väntat på! Nämligen en förteckning på vad som bjöds, samt några recept! Vi serverade också laktosfria alternativ.

I dryckesväg serverade vi 8 x 1,5 liter bubbelvatten, 2 x 1,5 liter cola, 2 x 1,5 liter orange, 2 x 1,5 liter hallonsoda, 2 x 1,5 liter sockerdricka och en kanna kallt citronvatten.

Skriver också ner ungefär hur mycket vi hade till vår buffé till 50 personer.

 Hemlagat
  • Potatissallad 6 kg potatis, 10kg färdig (svenskt, förutom rödlöken som inte fanns.)
  • Grönsallad 
  • Rostbiff 4kg (svenskt!)
  • Gravad lax 3kg (Norsk odlad)
  • Kycklingbröst 2kg, men kunde ha gjort mer (svenskt!)
  • Pepparrotssås 1,5 liter
  • Vitlökssås 1,5 liter
  • Neas sill 1,2 kg sill (svenskt, förutom rödlöken som inte fanns.)
  • Ägghalvor ca 25 ägg (Våra egna höns!)
  • Morfars Tårta ca 12 bitar
  • Elofs Doptårta ca 40 bitar vanlig och 6 bitar laktosfri
  • Smörgåstårta 6 bitar
Köpta charkvaror 11 paket 100-120gr/paket
  • Svartrökt Bog (svenskt!)
  • Hamburgerkött (svenskt!)
  • Kokt skinka (svenskt!)
  • Basturökt skinka (svenskt!)
  • Alspånsrökt karre (svenskt!)
  • Kalkonbröst
Potatissallad 
Gjorde vi på 6kg potatis, vilket totalt blev 10 kg.
ca 4 stora finhackade rödlökar
4 röda äpplen i lika stora bitar som potatisen
3 gurkor, utan kärnhuset, i lika stora bitar som potatisen
Creme fraiche till önskad konsistens, tror det gick åt 5 liter till den vanliga och 6-8 dl till den laktosfria.

Grönsallad 
En påse roccola och en påse "säsongs blandning".
Paprika
Gurka
Tomater

Rostbiff
Styckdetalj: Fransyska.
Krister gjorde rostbiffen själv.
Vi hade den i ugnen tills den kändes "färdig" (ca 2 tim i 125 grader) sen så tog vi ut dem med 10-15 minuters mellanrum för att få dem olika genomstekt. Direkt när de kom ut ur ugnen så rullade vi in dem i ugnsfolie som vi fyllt med salt och svartpeppar.
då vi gjorde 4 bitar på 1kg vardera samtidigt så stämmer nog inte tiden jämfört med om man bara gör en bit.

Gravad lax
Köpte en hel laxsida. Gravades 4 dagar innan dopet.
Masserade in en blandning på lika delar salt och socker med färsk mald vitpeppar. Sen så strödde jag över en förpackning frusen dill. Därefter vek vi ihop laxen på mitten och den fick ligga i kylskåpet och vändes på med 12 timmars mellanrum tills den skars upp på fredag kväll.

Kycklingbröst
Tinade 2 kg fryst kycklingbröst i en marinad av:
1 gul lök
soja
Citronsaft
Svartpeppar
Sambal oelek
½ torkad chili
olivolja och vatten så det täckte



Tillagade kycklingen i ugnen på 175 grader i en timme, sen så fick kycklingen ligga och svalna i marinaden tills den skars upp på lördagen.

Pepparrotssås
1,5 liter Creme Fraiche
Riven pepparrot på tub efter smak
salt och svartpeppar

Vitlöksså
1,5 liter Creme Fraiche
6 stora vitlöksklyftor finhackade
Kryddan "Franska örter"
Salt och svartpeppar

Neas sill
10 (1) förpackningar á 120g sill ordentligt av sköljd matjesill som skärs i små bitar
ca 2 stora (½ liten) finhackade rödlökar
1 (1 tsk) förpackning frusen persilja
Olivolja smaksatt med citron (går säkert lika bra med vanlig olja och citronsaft/essens)
Svartpeppar

Blanda ihop och låt dra, minst över natten. Inom parentes hur mycket man har till 1 förpackning. 

Ägghalvor
Vi serverade ägg från våra egna höns. Men då de är så svår skalade för att de är färska så delade vi dem med skal på och hade en tub kaviar och en tub majonäs till så folket kunde välja själva vad de ville ha till.


Morfars Tårta
En LCHF tårta. Tårtbotten bakade min mormor så det enda jag vet är att den var gjort på mandel- och kokosmjöl. Fyllningen var hemkokt blåbärssylt med lite hallon som enda sötning, andra lagret var bara grädde, runt om grädde och som dekoration frysta trädgårds hallon. Egentligen så skulle det bli en hemkokt vaniljkräm på andra lagret, men den sket sig så istället blandades den ut med grädden som fick smak av vanilj på det viset.

Elofs Doptårta
Vi serverade tre doptårtor, två stora och en liten laktosfri. Med samma fyllning och dekoration. Elof systrar med Felicia i spetsen var det som gjorde tårtorna.
Blåbärssylt och marsansås var fyllningen och grädden var smaksatt med Ahlgrensbilar.
Den ena stora tårtbottnen hade Felicia gjort utifrån ett recept av Laila, de andra två var "viviskaka" där grunden är 3 ägg, 3dl socker, 3dl mjöl, 1 dl kokande vatten, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver, ca 45 min i 175 grader.

Smörgåstårtan
Även om den stod osprättad i slutet av dagen så hade jag en special beställning av Moah på en smörgåstårta, så jag gjorde en! Men hon var så mätt att hon orkade inte. Utan hon fick med sig den hem istället. Använde mig av polarbröds Hällakaka som jag delade på. I kletet hade jag finrivna morötter, bostongurka, majonäs, creme fraiche, salt och peppar. På var det ost, kokt skinka, gurka och ett kokt ägg.

Jag hoppas att jag ska ha kommit ihåg allt!
Moch!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar